fredag, juli 07, 2006

Hemma hos Martina

Hemma hos Martina av Martina Haag är en krönikesamling som handlar om hennes liv. Den handlar om hur hon försöker få livet med tre barn, två katter och en stökig man att gå ihop med en skådespelarkarriär, vars höjdpunkt verkar bestå av provfilmningar för finskt diskmedel.

Denna krönikesamling är mycket rolig. Den är också mycket lättläst, eftersom varje krönika är ganska kort. Dock känns den av förklarliga skäl lite frammentarisk och hoppig, även om den faktiskt är i kronologisk ordning. Det är dock många tillbakablickar på t ex Martinas stökiga skoltid. Bokens största förtjänst är humorn och de finurliga funderingarna. Många av de saker som Martina funderar på har jag själv funderat på t ex Jag såg den där reklamfilmen med en liten kille som sitter på toa och som puffar på någon slags doftgrunka för att det ska lukta blomma istället för barnbajs. Och jag bara undrar en grej. Om man nu är så psykat hygienhysterisk som förälder att man tycker att ens lilla unges bajs luktar så vidrigt att man måste köpa någon mysko doftpuff. Borde man då inte tycka att att det är ännu värre att han inte torkar sig när han är klar? Man här en röst: -Är du färdig? Och då bara skuttar ungen ner från toan och drar upp brallorna.

Och: Varför är det inte sommartid året om? Dom hittade ju på sommartiden för att man ville utnyttja ljuset så mycket som möjligt. Varför skulle man då vilja ha det extra mörkt under vintern? Sommartid= verklig tid från och med nu. Är det någon som pratar med Norge och dom andra länderna så att det blir worldwide?

Språket är vardagligt och ibland talspråkligt. Språket är också ganska ungdomligt, då hon t ex använder uttryck som apdyrt och värsta tålamodet. Författaren hittar dessutom på en hel del egna ord, som t ex illgulliga, vilket jag tycker är uppfriskande.

Detta kanske inte är någon stor författarkonst, men boken var i alla fall mycket underhållande och mycket kan man känna igen sig i även om man inte är trebarnsmamma och skådespelare. Den är definitivt läsvärd som en stunds underhållning.

Inga kommentarer: