måndag, juli 13, 2009

Kvällstaxa

Kvällstaxa av Ildikó von Kürthy med undertiteln Varför sjungs det inga serenader nuförtiden? handlar om Cora Hübsch som är trettiotre år och singel. Romanen utspelar sig under en lördagkväll, från 17.12 till 00.01, under vilken Cora sitter hemma och väntar på att en man, som hon träffat på en fest och tror är mannen i hennes liv, ska ringa. Under tiden hon väntar tänker hon tillbaka på hur hon träffade mannen som ska ringa och funderar på allt möjligt, från sina fula fötter till sina konstiga grannar.

Detta är en ganska kort roman, vilket gör att den går ganska fort att läsa. Att den utspelar sig under bara några timmar en lördagkväll gör också att det blir ett bra tempo i romanen, liksom att kapitlen är olika långa. Varje kapitel börjar med ett klockslag och det bidrar också till att det blir tempo i berättelsen, även om det egentligen inte händer särskilt mycket. Bilderna i boken tycker jag dock inte tillför särskilt mycket, även om de inte heller stör.

Jag gillade den här romanen eftersom den var ganska lättsam och humoristisk. Även om den var ganska förutsägbar så ville man ändå läsa vidare för att få veta hur det gick till när de träffades och, framför allt, om han kommer att ringa. Det är också roande att läsa hennes funderingar på allt möjligt. Jag fastnade särskilt för följande citat: Systrar, låt oss säga som det är: kvinnans i särklass mest omfattande problemzon är- mannen.

Inga kommentarer: