söndag, februari 24, 2008

S som i syster


S som i syster av Nina Wähä handlar om systrarna Isabel och Paola. Berättaren i boken är Isabel och hon är den äldsta systern. Det är mycket bråk i familjen och flickorna får till slut fatta beslutet att föräldrarna ska skiljas. Pappan tar Isabel med sig, medan mamman tar Paola. Pappan tar Isabel med sig till olika kvinnor ända tills han förolyckas. Då får hon komma tillbaka till mamman och systern. Boken handlar om flickorna som barn, ungdomar och unga vuxna. Den handlar också om identitetssökande, kärleksproblem och missbruk.

Men trots detta är bokens handling väldigt tunn. Det känns egentligen inte som att författaren har något att berätta, och det som berättas hade man kunnat berätta på bara några få sidor. Boken är inte kronologiskt skriven och det som berättas berättas väldigt vagt så att man som läsare måste gissa sig till vad som händer eller har hänt eller kommer att hända. Det skulle kunna vara ett intressant grepp av författaren, men i det här fallet känns det mest som att det är till för att dölja att det egentligen inte finns någon särskilt intressant historia att berätta.

Resten av boken är bara språk. För rent språkligt är den här boken väldigt bra. Språket är poetiskt och innehåller en del intressanta grepp. Exempelvis så känns språket ibland mest som tankar: Tog mig drog mig hårt i armen och ombord på bussen tunnelbanan. Bitvis är språket vackert, men ibland blir det nästan lite väl mycket av det goda och det känns mest tillgjort.

Hela boken känns mest som lösryckta delar som godtyckligt satts ihop till en roman. Det finns en röd tråd i den, men det blir ofta knutar på den och ibland går den av. Det verkar som att meningen med hela boken är att inte berätta något eftersom författaren gör allting så krångligt. Om man tycket att ett vackert språk är det som gör en roman bra så kan jag rekommendera S som i syster, men om man vill ha lite mer substans i handlingen så bör man leta efter en annan bok.

Inga kommentarer: