fredag, mars 31, 2006

Smitvarning

Smitvarning av Hans Olsson är en ungdomsroman som handlar om Angel. Han bor i stockholmsförorten Farsta med sin mamma och lillasyster. Han kommer inte särskilt bra överens med mamman, mycket på grund av att hon inte vill prata om Angels pappa. Dessutom favoriserar hon lillasystern, som också Angel älskar. Angel ser bra ut, har lätt för att få tjejer och är mycket duktig på att dansa. En dag får Angel syn på en person från sitt förflutna, Gustav. Han söker upp Gustav för att få svar på en del frågor, bl a om pappan. Den handlar om hans förhållande till vännerna, främst Fredrik, Victor och Katta. Den handlar också om pressen från mamman och danstränaren Manuel. Dessutom handlar den om hans förhållande med en lite äldre tjej, Klara "ljus och mörker".

Man blir nästan genast nyfiken på Angel och hans liv. Man undrar vem Gustav är och vad han har med Angels barndom att göra. Dock tycker jag att det är lite förvirrande att man får ta del av både Angels och Gustavs tankar, främst för att det som handlar om Angel är skriven i tredje person, medan det som handlar om Gustav är skrivet i första person. Skildringen av hur Angel börjar bli vuxen är intressant och precis som Angel vill man att saker och ting ska börja falla på plats.

Romanen är mycket välskriven och den var väldigt lätt att ta sig igenom, dels på grund av den intresseväckande handlingen och dels på grund av det lättsamma språket. Dock tycker jag inte riktigt att den är i samma klass som hans senaste ungdomsroman, Inga bomber över Skärholmen, även om det finns vissa likheter: de handlar om invandrarungdomar i förorten, att bli vuxen, sex och problem med föräldrar. Men språkligt var den inte lika välskriven om Inga bomber över Skärholmen. Denna bok hade också en något dystrare stämning.

Men den tar upp ständigt aktuella ungdomsproblem och är en mycket bra ungdomsroman. Jag gillar hans sätt att skriva om dessa ämnen och jag kommer definitivt att läsa även hans första roman. Och därefter kommer jag att vänta och hoppas på att han skriver fler.

Inga kommentarer: