söndag, augusti 12, 2012

Skadad

Jag har lyssnat på Skadad av Cathy Glass, vilket är en sann historia om Cathy, som under många år varit fosterförälder. En aprildag får hon hem en 8-årig flicka vid namn Jodie, som varit i flera fosterhem på kort tid. Jodie är besvärlig, men börjar snart berätta saker som får Cathy att förstå att hon har utsatts för sexuella övergrepp. Jodie visar också tecken på att lida av dissociativ personlighetsstörning.

Detta var en lättlyssnad (och säkert också lättläst) bok som påminner en hel del om Torey Haydens böcker, utan att riktigt nå upp till hennes nivå. Jodie är en mycket osympatisk person och speciellt hennes elakhet mot djur gör att jag har väldigt svårt att tycka om henne, samtidigt som jag tycker att inget barn någonsin ska behöva bli utsatt för det hon blivit utsatt för.

Men det som kanske upprör mig allra mest är bristerna i socialtjänsten med socialarbetare som inte bryr sig och byråkrati som gör att inget händer. Denna roman utspelar sig visserligen i England, men det finns ingen anledning att anta att det är mycket annorlunda i Sverige.


Inga kommentarer: