lördag, oktober 20, 2007

Mannen under trappan

Mannen under trappan av Marie Hermansson handlar om Fredrik som med sin familj flyttar in i drömhuset; stort, nyrenoverat med stor veranda och utsikt över ängen och skogen. Fredrik har ett bra jobb, han älskar sin fru som både är vacker och framgångsrik som konstnär och de har två fina barn. Allting verkar till en början vara helt perfekt, men en morgon när Fredrik stiger upp finner han en vuxen man, ca 1,50 lång i smutsiga joggingbycor och T-shirt i hallen. Mannen påstår sig bo i utrymmet under trappan. Efter detta möte börjar allting gå emot Fredrik.

Detta väcker naturligtvis frågor, frågor som gör att man vill läsa vidare. Vem är mannen under trappan? Vad gör han där? Vad vill han? Jag kan inte direkt påstå att alla frågor får ett svar, men det är i alla fall rolig läsning medan man försöker finna svaren på frågorna. I vanliga fall brukar jag inte gilla romaner som har något "övernaturligt" inslag (det känns som om den utspelar sig mellan dröm och verklighet), men den här romanen var riktigt bra ändå.

Den här romanen var både rolig och spännande i en härlig blandning. Den är visserligen lite annorlunda, men ändå väl värd att läsa. Karaktärerna är väl beskrivna, speciellt Kwådd, mannen under trappan, som är en ganska otäck person, både till utseende och sätt. Även huvudpersonen Fredrik är en intressant karaktär- är han mentalt sjuk eller finns Kwådd på riktigt?

Marie Hermansson skriver väldigt bra och det är ingen tvekan om att hon har humor. Språket i romanen är lättläst utan att vara alltför enkelt. Det var ett nöje att läsa den här boken och jag blev verkligen sugen på att läsa med av den här författaren (och det kommer jag säkert också att göra).

Inga kommentarer: