onsdag, april 18, 2007

Fjärilsjakten

Fjärilsjakten av Marika Cobbold Hjörne handlar om Grace, som på sin födelsedag får en tavla av sin pojkvän. Det märkvärdiga med detta är att pojkvännen varit död i två år. Grace känner igen huset på tavlan från sin barndom och blir intresserad av konstnären Forbes. Letandet efter Forbes leder henne till den gamla kvinnan Louisa, vars liv påminner om Graces liv.

Romanen är uppdelad i ganska korta kapitel och det framgår tydligt när det är Grace och när det är Louisa som berättar. Även om det är nutid eller dåtid framgår väldigt tydligt. Det är därför inte svårt att hänga med i den här romanen. Språket är också ganska enkelt och rakt.

Jag tyckte dock att Louisas livsöde var betydligt intressantare än huvudpersonen Graces. Kanske beror det på att jag inte tror så mycket på den enda stora kärleken. Jag tycker inte att det verkar trovärdigt att man blir kär i någon som sextonåring och aldrig kommer över den kärleken trots att man inte träffas på 20 år. Och att man då inleder ett förhållande med den personen, trots att denne är gift och har barn, och upprätthåller det förhållandet under 6 år och sedan tar hand om honom när hans fru tröttnar på honom för att han är döende i cancer.

Den här romanen var dock inte direkt dålig, men heller inte direkt bra. Snarast var den medelmåttig. Men det kändes i alla fall som en stunds lagom tidsfördriv att läsa den eftersom den ändå var lättläst och okomplicerad.

Inga kommentarer: