söndag, april 09, 2006

Snygg

Snygg av Joyce Carol Oates är en ungdomsroman som handlar om den sextonåriga Darren Flynn. Han är en idrottskille och hänger ihop med ett gäng andra idrottskillar. Han är en lovande simmare och dessutom är han mycket snygg och han är omtyckt både av tjejer och killar. Några av killarna i simlaget upplever att de fått orättvist låga betyg av engelskläraren och de lämnar anonyma brev med homopornografiska bilder och anklagelser mot läraren ifråga. Skolledningen och polisen tar dessa falska anklagelser på allvar och drar igång med samtal och förhör. Även Darren förhörs och har svårt att hålla tyst om sin hemlighet- att engelskläraren gav honom skjuts hem en gång och att han då kände vibbar och anade att läraren ville något.

Den här boken gick väldigt fort att läsa och den tar upp ett allvarligt ämne. Men jag hade svårt att känna för karaktärerna i boken och jag irriterades ganska mycket av den homofobiska stämningen. Jag tycker inte att det kommer fram tillräckligt tydligt att den inte är något fel att vara homosexuell. Till exempel blir Darren lättad för att han inte känner någon av de elever på skolan som kommer ut som homosexuella.

Jag har egentligen inte särskilt mycket åsikter om den här boken, förutom detta att jag tycker att den befäster att det är något onormalt att vara homosexuell. Men egentligen var den ganska intetsägande och rätt så tråkig.

Inga kommentarer: