onsdag, oktober 24, 2012

Darkness Be My Friend

Darkness Be My Friend är den fjärde boken i John Marsdens Tomorrow-serie. I denna bok åker ungdomarna tillbaka till Hell, fast den här gången tillsammans med ett antal nyazeeländska soldater. Deras uppgift är att vara guider till soldaterna, men när de och Lee försvinner på ett uppdrag i Wirrawee ger sig de andra iväg för att leta efter dem. De börjar också planera för att genomföra en attack på flygplatsen utanför Wirrawee, men det går inte riktigt enligt planerna.

Jag tycker inte att den här boken är lika bra som den förra, men den är på ett sätt väldigt intressant ur en psykologisk synvinkel. Homer, som brukar vara den som får goda idéer får här idéer som inte är så kloka, men som han envist håller fast vid. Lee har blivit väldigt hämndlysten och både Kevin och Fi mår psykiskt dåligt av kriget, men hanterar det på lite olika sätt.

Just denna utveckling av karaktärerna är nog ganska ovanlig för äventyrs- och ungdomsromaner, men det är nog också det som gör att den här serien har blivit så populär. Jag gillar den i alla fall därför. Och för att den är väldigt spännande, förstås. I den här boken lyckas ungdomarna inte lika bra med sina attacker mot fienden och det gillar jag, för jag har tyckt att de har varit nästan lite för duktiga och framgångsrika i de tidigare romanerna. Men spänningen finns där förstås ändå.

Inga kommentarer: