lördag, maj 05, 2007

Äcklig

Äcklig av Constance Briscoe är verkligen en äcklig historia. Och vad som är ännu äckligare är att den är sann. Romanen har undertiteln En sann berättelse om en mors grymhet, och det är precis vad den handlar om. Constance, som inte ens vet att hennes namn är Constance; hon kallas Clare av alla (för att hennes mamma kallade henne Clear för att hon kunde se rakt igenom henne och det blev senare till Clare).

Clare blir både fysiskt och psykiskt misshandlad av sin mamma. Hon utsätts regelbundet för slag, mest på brösten, och hon tillåts ibland inte att äta. Men det som orsakar henne mest smärta är ändå avsaknaden av kärlek. Mamman behandlar nämligen inte alla sina barn på samma sätt; det är bara Clare som misshandlas. Enligt mamman är anledningen till detta att Clare är sängvätare, men det förstår ju vem som helst att det bara är en undanflykt, ett svepskäl.

När Clare är tretton år flyttar hennes mamma och hennes nya man samt de yngsta barnen till ett nytt hus, men Clare och två av hennes systrar lämnas ensamma kvar i det gamla huset, utan värme och el. Systrarna är välkomna hem till mamman, men inte Clare. Clare börjar jobba och kämpar för att orka med skolan också. Hon växer upp och lyckas bra i skolan, studerar vid universitetet och med tiden blev hon också Storbitanninens första svarta domare.

På baksidan av boken står Fruktansvärt, brutalt ärlig och ändå upplyftande och det tycker jag sammanfattar den här boken väldigt bra. Jag fastnade omedelbart i den här boken och jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Det är omöjligt att inte dra paralleller till Pojken som kallades Det och de två uppföljarna till den, men den här skiljer sig ganska markant från dem. Främst för att den är mycket mer välskriven, men också för att den känns ärligare. Dessutom tycker jag hemskt illa om Dave Peltzers predikande om Gud, i alla fall i de två uppföljarna, och det var den här boken härligt befriad från. Dessutom känns den här betydligt mer distanserad än Pojken som kallades Det m fl, som om Constance Briscoe lyckats lämna allt bakom sig när hon blev Constance Briscoe istället för Clare när hon började på universitetet.

Inga kommentarer: