måndag, september 17, 2012

Inlåsta

Berättarrösten i Inlåsta av Emma Donoghue är femårige Jack, vars hela värld består av det rum på ca 10 kvadrat som han delar med sin mamma. För honom är det världen; för henne är det det fängelse som hon spärrades in i efter att ha blivit bortförd av en främmande man. Jack och hans mamma lyckas till slut fly, men det är inte lätt för Jack att anpassa sig till Utanför.

Detta var en mycket lättläst roman som det var svårt att lägga ifrån sig. Jag ville hela tiden läsa vidare för att få veta hur det skulle gå för Jack och hans mamma. Jag gillade också att författaren valt att skriva ur Jacks perspektiv och med ett barnsligt språk, som att han ibland använder ord som sexte, gådde och han faktiskt beter sig som en femåring ibland.

Genom att det är Jack som berättar så blir boken inte så eländig och hemsk som den skulle ha kunnat vara med tanke på handlingen. Författaren är helt klart inspirerad av händelserna med Josef Fritzl och hela historien känns väldigt verklighetstrogen. Det blir inte heller det frosseri i misär som i t ex Pojken som kallades Det (som dock verkar vara väldigt populärt bland folk). Trots det får jag ändå en känsla av att författaren tar lite för lätt på något som faktiskt varit (och förmodligen är) verklighet för en del människor. Fast jag gillade verkligen den här romanen ändå och tyckte att den var läsvärd.

Inga kommentarer: