torsdag, november 29, 2007

Arthur & George

Arthur & George av Julian Barnes är en fictiondokumentär, d v s innehållet är dokumentärt men författaren har broderat ut det och skrivit det som en roman. Den handlar om dessa två män, den ena en av sin tids största författare och den andre en utsatt ung man. Arthur är Sir Arthur Conan Doyle, d v s skaparen av Sherlock Holmes, och han agerade själv detektiv en gång för att rentvå den unge George Edalji, som anklagdes och fängslades för att han skurit och dödat hästar. Redan från barndomen fick George Edalji och hans familj ta emot hotfulla och otrevliga brev, kanske beroende på att fadern var farser, som konverterat och blivit präst i anglikanska kyrkan. George Edalji var därför i mångas ögon ett halvblod.

Fallet med George Edalji var väldigt intressant. Man tyckte synd om den lilla pojken George som mobbades av klasskamrater och fick hotbrev redan som barn. Detta eskalerade och många var emot honom, vilket gjorde att man undrade varför och vem som gjorde detta mot honom.

Författaren har forskat väldigt mycket om det här fallet och om Sir Arthur Conan Doyles liv och jag kände faktiskt inte till särskilt mycket om honom sedan innan. Fast det kan också vara lite negativt med författare som forskar mycket om det de skriver om, för ibland vill de inkludera lite väl mycket information i sin roman, fast det egentligen inte behövs. Och jag upplevde att så var fallet ibland i den här romanen.

Handligen i romanen var väldigt intressant, men ibland blev den ganska seg och kändes lite tung att ta sig igenom. Den tog mig också ovanligt lång tid att läsa ut eftersom jag inte orkade läsa långa stunder i taget. Det beror nog på att författaren hade med för mycket oväsentlig information i romanen, vilket tog bort fokus från den verkliga handlingen.

Romanen var dock väldigt välskriven och det är ingen tvekan om att Julian Barnes är en duktig författare. Jag är rätt sugen på att läsa något annat av honom senare.

Inga kommentarer: