måndag, juni 18, 2012

Kära syster

 Kära syster av Tawni O'Dell handlar om Shae-Lynn, som är 40 år och är taxichaufför i Jolly Mount, ett litet gruvsamhälle där ingen egentligen har råd att åka taxi. Hon växte upp där med sin alkoholiserade och våldsamma pappa och sin yngre syster Shannon. Systern försvann för 18 år sedan och Shae-Lynn har alltid trott att hon varit död, tills plötsligt en dag då en advokat från New York dyker upp och letar efter Shannon. Strax därefter dyker även Shannon upp och efter henne dyker även andra karaktärer, som letar efter henne, upp. Shae-Lynn blir nyfiken och börjar nysta i systerns historia och det hon får reda på är inte så trevligt. Handlingen kretsar också kring en gruvolycka, där fem män blev instängda och överlevde.

Detta är verkligen en tragisk roman som skildrar missbruk, misshandel och misär, utan att för den delen frossa i elände. Karaktärerna känns komplexa och trovärdiga och man känner verkligen för dem, även om de ofta beter sig särskilt trevligt. Beskrivningen av gruvstaden Jolly Mount känns också äkta och trovärdig.

Författaren klämmer också in en del iakttagelser om samhället, som är värda att fundera på: Om Shannon som en vuxen kvinna vid sina sinnens fulla bruk frivilligt hade erbjudit sig att ha sex med en man för femtio dollar, skulle ho ha kunnat bli arresterad och hon skulle ha ansetts som totalt omoralisk. Men hon kan få lov att bli med barn och lämna bort sitt barn i utbyte mot en resväska full med pengar och ingen får lov att ha något att invända mot det. samt Det är moraliskt fel, för om man ska kunna sälja något eller byta bort något måste man äga det, och en person kan aldrig äga en annan person.

Detta med att adoptera bort barn mot pengar samt föräldraskap är ett centralt tema i romanen och ger en hel del att fundera på. Romanen är välskriven och trots att det första kapitlet kändes lite segt kom jag snabbt in i handlingen och ville läsa vidare för att få veta hur det går för Shae-Lynn, Shannon, Clay, Fanci, E.J och de andra. Jag har aldrig läst något av Tawni O'Dell förut, men det är mycket möjligt att jag kommer att göra det i framtiden.

Inga kommentarer: