tisdag, februari 04, 2014

Jokern

Jag har länge varit sugen på att köpa Jokern av Markus Zusak eftersom jag älskade hans bok Boktjuven och när den fanns på bokrean passade jag på att köpa den. Den är dock skriven före Boktjuven, fast utgiven på svenska efter succcén med Boktjuven.

Den handlar om Ed Kennedy som kör taxi olagligt, är dålig i kortspel, har en illaluktande hund vid namn Portvakten och är olyckligt kär i sin bästa vän Audrey. Han lever ett långtråkigt liv utan spänning ända tills han en dag av misstag råkar förhindra ett bankrån. Strax därefter dyker det upp ett ruter ess på , på vilket det finns tre adresser och tre klockslag, på posten. Ed funderar länge men bestämmer sig till slut för att hjälpa människorna som bor på de olika adresserna. Detta förändrar hans liv. Men vem är det som skickar spelkorten?

Den här boken var inte lika bra som Boktjuven, men den var helt okej. Det hände saker som drev historien framåt hela tiden och man ville veta hur Ed skulle kunna hjälpa de olika personerna och också hur han skulle kunna hjälpa sig själv. Och självklart ville man också läsa vidare för att få veta vem som skickat spelkorten och varför. Det var en precis lagom blandning av humor och allvar och språket är mycket bra. Den var dock lite ojämn. Den var bra i början, sedan tappar den lite tempo på mitten, men blir bra igen i slutet.

Egentligen är detta en ungdomsroman, men eftersom huvudpersonerna är i tjugoårsåldern och ämnena den tar upp gäller i alla åldrar så passar den här romanen lika bra för vuxna som för ungdomar.

Inga kommentarer: