fredag, april 05, 2013

För evigt dömd

Jag har lyssnat på För evigt dömd av Harlan Coben. Den handlar om journalisten Wendy Thynes, som jobbar med ett TV-program där de avslöjar pedofiler och de avslöjar Dan Mercer, som jobbar med ungdomar, som pedofil. Dan frikänns i brist på bevis och Wendy får sparken. Hon börjar dock tvivla på att Dan Mercer verkligen är pedofil och börjar undersöka saken. Det märkliga är att även hans rumskamrater från college också har avslöjats med skandaler de senaste månaderna. Samtidigt försvinner tonårsflickan Haley McWaid och det verkar som att det är Dan Mercer som fört bort och dödat henne.

Detta är en spännande thriller som dock är lite mer förutsägbar än den föregående, Släpp inte taget. Jag gillar att Harlan Coben lyckas skapa spänning utan att vara allt för förutsägbar samtidigt som hans böcker också är tankeväckande och samhällskritiska. Det är t ex viktigt att tänka på att en anklagelse om sexuellt ofredande mot barn alltid är att bli dömd för evigt, även om man frikänns i rätten.

Han tar också upp, i den här romanen såväl som i den förra, upp ämnet ungdomar och alkohol. Han lyckas också genom de olika karktärerna att diskutera för- och nackdelar med att föräldrar köper ut och låter barnen dricka hemma för att ha kontroll över deras drickande. Jag gillar verkligen Harlan Cobens romaner (de fristående; inte serien om Myron Bolitar, som är rent skräp) just för att han så bra lyckas kombinera spänning och samhällskritik. Reine Brynolfsson är utmärkt som uppläsare.

Inga kommentarer: